5
(29)

Pistache karamel taart

Pistache karamel taart

Voor de zoetekauw is dit een feestje. De karamel in deze taart gaat geweldig samen met de licht gezouten pistachenoten. Daaronder zit een dunne laag boterkoek.

Ingrediënten

Ingrediënten

Beeld: ingrediënten voor het maken van pistache karamel taart

Bodem

200 g bloem

80 g witte basterdsuiker

snufje zout

220 g margarine

 

Vulling

200 g ongepelde gezouten pistache noten (of 100 g gepelde pistache noten)

1 blikje gecondenseerde kokosmelk

90 g witte basterdsuiker

1 el vanillebourbon

 

Decoratie

1 el poedersuiker

 

Verder nodig: ronde bakvorm met een diameter van ongeveer 25 centimeter.

1. Voorzie de bakvorm van bakpapier, of vet hem in met plantaardige olie.

Bodem

2. Meng de bloem, basterdsuiker en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt; verpulver deze tussen je vingers.

3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg, tot er geen klontjes margarine of poeder meer door het deeg zitten.

4. Verspreid de plakkerige deeg in de bakvorm en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Maak een dunne opstaande randen van ongeveer 1 centimeter hoog.

Vulling

5. Pel de pistachenoten en leg deze op een snijplank. Gebruik een lang, scherp mes om de noten in grove stukken te hakken. Laat de punt van je mes op de snijplank rusten en ga met het handvat op en neer over de noten. Verdeel de stukjes noten over de deegbodem in de bakvorm.

6. Doe de gecondenseerde kokosmelk, basterdsuiker en vanillebourbon in een kom of schaal. Gebruik een spatel om alle suiker door elkaar te mengen, tot je geen korrels basterdsuiker meer tegenkomt. Giet het suikermengsel in de taartvorm, bovenop de pistachenoten. Houd de bakvorm schuin om het suikermengsel over de bodem te verspreiden.

7. Ga met je vinger langs de opstaande deegrand om deze glad te strijken. Steekt de rand uit boven de karamelvulling? Druk de rand dan voorzichtig in tot deze ongeveer even hoog is als de karamelvulling.

8. Bak de karameltaart goudbruin in een voorverwarmde oven: 35 a 40 minuten op 180° Celsius.

9. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en verder koelen in de koelkast. Geef het enkele uren (het liefst een hele nacht) de tijd om goed te stollen en stevig te worden.

Decoratie

10. De taart ziet er nog een beetje uit als een bak kots (geen zorgen hij smaakt heerlijk). Strooi daarom, wanneer de taart is afgekoeld, ter decoratie wat poedersuiker over de taart uit.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 29

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: een eikenootje

Deze zijn ook goddelijk

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 29

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.