5
(10)
Franse appeltaart
Franse appeltaart

Deze appeltaart heeft geen raster van deeg bovenop de appels en dat maakt dit recept erg eenvoudig om te maken. De Franse appeltaart heeft een vulling van amandelspijs. Dit maakt de taart lekkerder én makkelijker om te maken: de laag spijs voorkomt namelijk dat het vocht uit de appel in de bodem trekt en de bodem te zacht wordt.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van Franse appeltaart

Bodem

200 g bloem

75 g witte basterdsuiker

1 halve tl zout

1 el bakpoeder
100 g margarine
1 el water

 

Vulling
300 g amandelspijs

2 el water, of 3 blokjes stemgember + 2 el siroop uit de stemgemberpot

 

Topping

3 elstar of royal gala appels

50 g witte basterdsuiker

1 tl kaneel

1 el Mayolijn​

1. Voor dit baksel heb je een taartvorm met een diameter van ongeveer 25 centimeter nodig. Voorzie deze van bakpapier, of vet hem in met margarine of plantaardige olie.

Bodem

2. Meng de bloem, witte basterdsuiker, bakpoeder en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.

3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg, tot er geen klontjes margarine of poedervormige bloem meer zichtbaar is. Giet daarna de eetlepel water erbij en kneed dit kort door het deeg heen, tot het water is opgenomen.

4. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en maak een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter hoog.

Vulling

5. Doe de amandelspijs en het water in de kom/pan. Wanneer je stemgember gebruikt: snijd de blokjes gember met een scherp mes in zo klein mogelijke stukjes. Voeg deze toe aan de amandelspijs, samen met twee eetlepels vocht uit de pot van de stemgember. Kneed het water of de gember gelijkmatig door de spijs. Verspreid de spijs over de bodem van de vorm.

Topping

6. Schil de appels, snijd ze in vier delen en verwijder het klokhuis. Snijd de appel vervolgens in plakjes van ongeveer een ½ centimeter dik. Doe deze in een kom/pan en voeg de de suiker en kaneel toe. Hussel de appelstukjes (doe dit voorzichtig om te voorkomen dat ze breken) totdat de suiker en kaneel gelijkmatig verspreid zijn. Leg daarna de appelstukjes met de ronde kant (de buitenkant van de appel) rij voor rij dakpansgewijs bovenop de laag amandelspijs. Neem een eetlepel Majolijn en gebruik je vingertop om de koekrand van de taart rijkelijk in te smeren. Smeer het overgebleven Majolijn uit over de appelstukjes.

7. Bak de appeltaart in ongeveer 45 a 50 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180° Celsius.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 10

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: bloem kersenboom
Anderen bekeken ook

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 10

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.