

Appel galette
Appel galette
Een soort appeltaart, maar dan makkelijker om te maken. Bij het bakken van een galette gebruik je geen bakvorm. De vulling, in dit geval appels, vouw je in een pakketje van deeg en bak je direct op de bakplaat.
Ingrediënten
Ingrediënten

Deegbodem
200 g bloem
30 g witte basterdsuiker
2 tl bakpoeder
Snufje zout
150 g margarine
60 ml water
Â
Vulling
2 grote elstar appels (of een andere zoete appelsoort)
50 g witte basterdsuiker
20 g maïzena
4 g kaneel (=2 tl)
Â
Topping
Snufje (zee)zout
15 g margarine
2 tl Remia Mayolijn
3 el witte basterdsuiker
Deegbodem
1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.
2. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg, tot er geen klontjes margarine of poedervormige bloem meer zichtbaar is. Voeg daarna het water toe en kneed dit kort door het deeg heen, tot het water gelijkmatig in het deeg is opgenomen. Zet het deeg weg in de koelkast.
Vulling
3. Schil de appels en snijd ze in vier parten. Verwijder het klokhuis en snijd de appel daarna over de lengte van de appel in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Doe de appelplakjes in een grote kom en voeg de suiker, maïzena en kaneel toe. Hussel alles door elkaar zodat alle appel bedekt raakt.
4. Zet een bakplaat gereed en breng hierop een stuk bakpapier aan.
5. Haal het deeg uit de koelkast en schep dit op het bakpapier. Gebruik je handen om het deeg op te rekken en te vormen tot een rondje met een diameter van ten minste 30 centimeter. Pas op dat er geen gaten in het deeg ontstaan.
6. Rangschik de appelplakjes op het deeg: houd rondom de cirkel appelstukjes een rand over van ongeveer 4 centimeter.

7. Pak aan één zijde de deegrand vast, rek hem lichtjes op en vouw het naar binnen toe over de appel heen.

8. Draai de plaat en herhaal stap 7: vouw een stukje deeg aansluitend op het eerste stuk gevouwen deeg.

9. Herhaal dit 6 a 7 keer, zodat de rand van de appels rondom is ingevouwen met deeg.

Topping
10. Strooi wat zout over het middelste gedeelte waar de appel bloot ligt. Heb je grof zeezout in huis? Gebruik dit dan. Snijd de margarine in kleine plakjes en leg deze bovenop de appel.
11. Gebruik je vingers om de deegrand rondom royaal in te smeren met de Mayolijn. Strooi als laatste de suiker uit over de galette: ongeveer 1 el over het middelste appelgedeelte en 2 el over de deegrand. Gebruik je vingers om de suiker over de hele deegrand te verspreiden.

12. Bak de appel galette in ongeveer 35 a 45 minuten goudbruin in een voorverwarmde over van 180° Celsius.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 10
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Probeer deze ook eens
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 10
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.