
Stoofperen en appelcompote inmaken
Stoofperen en appelcompote inmaken
Rond de feestdagen vind ik het heerlijk om een grote voorraad stoofperen en appelcompote te maken. Voor bij het ontbijt, het avondeten, of om mee te nemen naar familie voor een Kerstmaaltijd. Door het na de bereiding direct in te potten blijft het weken tot maanden houdbaar. Hieronder geef ik je makkelijke recepten voor stoofpeertjes en appelcompote én voor het inmaken hiervan.
Stoofperen
Stoofperen

Ingrediënten
Ingrediënten
2 kg stoofperen
200 g suiker
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
1 liter kokend water
Verder nodig: ongeveer 6 lege glazen potjes (ontdaan van etiketten)
1. Schil de stoofperen en snijd ze over de lengte door de midden. Snijd ze meermaals over de lengte door de midden, zodat er 8 gelijke parten ontstaan. Verwijder nu het klokhuis uit deze parten.

2. Doe de stukken peer in een grote pan en voeg het suiker en de speculaaskruiden / koekkruiden en het water toe. Breng de peren aan de kook en zet dan de timer op 35 minuten.
Kook ondertussen de glazen potjes schoon. In de potjes zitten bacteriën en schimmels die naar verloop van tijd de peertjes aan zullen tasten. We gaan de potjes in water koken om deze zoveel mogelijk te doden en de peren langer houdbaar te maken.
3. Doe ongeveer een liter water in een pan en zet deze op het vuur, zodat het water blijft borrelen. Doe glazen potjes een voor een in het kokende water en gebruik twee vorken om het glazen potje om te rollen, zodat elk deel van het glas meerdere seconden in contact is geweest met het kokende water. Steek daarna een vork in het potje en til hem op z’n kop uit de pan. Laat het water eruit lekken en gebruik dan de tweede vork om hem rechtop op het aanrecht te zetten.

4. Kook ook de deksels uit op dezelfde wijze als bij de glazen potjes. Draai de schone deksels op de schone potjes. Zo voorkom je dat ziektekiemen die in de lucht zweven in de potjes dwarrelen.

5. Hang een metalen opscheplepel in de pan met heet water en zet het vuur onder deze pan uit. Met deze schone lepel kun je straks de peertjes in de potjes scheppen.
6. Als de peren gaar zijn, doe je ze direct in de potjes wanneer ze nog gloeiend heet zijn. Schep ze verdeeld over de potjes en giet vervolgens het kookvocht in de potjes. Draai de deksel op elk potje. (Let op: heet!)
Bij het afkoelen zal de deksel vacuüm trekken. Gebeurt dat niet? Dan is er iets mis gegaan en kun je de peren het beste in de koelkast bewaren en binnen enkele dagen opeten. Als het potje wel vacuüm is, kun je de peren weken tot maanden bewaren, afhankelijk van hoe goed je het potje hebt schoongemaakt. Ruik, kijk en proef voor consumptie altijd goed of de peren nog goed zijn.
Appelcompote
Appelcompote
Wil je liever appelmoes in plaats van appelcompote? Dat kan met hetzelfde gemak: voeg geen rozijnen toe en zet bij stap 8 een staafmixer in de pan om de appels tot moes te malen.

Ingrediënten
Ingrediënten
2 kg elstar appels (of andere zoete appels)
140 g suiker
50 g gewassen rozijnen
1 el kaneel
200 ml water
Verder nodig: ongeveer 5 lege potjes (ontdaan van etiketten)
1. Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder nu het klokhuis uit deze parten. Snijd de appelparten in blokjes van ongeveer 1 bij 1 bij 1 centimeter.

2. Doe de appelstukjes in een grote pan en voeg het suiker en de rozijnen, het kaneel en het water toe. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het 45 minuten door pruttelen op een laag vuur. Roer af en toe in de pan.
Kook ondertussen de glazen potjes schoon. In de potjes zitten bacteriën en schimmels die naar verloop van tijd de appelcompote aan zullen tasten. We gaan de potjes in water koken om deze zoveel mogelijk te doden en de appel langer houdbaar te maken.
3. Doe ongeveer een liter water in een pan en zet deze op het vuur, zodat het water blijft borrelen. Doe glazen potjes een voor een in het kokende water en gebruik twee vorken om het glazen potje om te rollen, zodat elk deel van het glas meerdere seconden in contact is geweest met het kokende water. Steek daarna een vork in het potje en til hem op z’n kop uit de pan. Laat het water eruit lekken en gebruik dan de tweede vork om hem rechtop op het aanrecht te zetten.

4. Kook ook de deksels uit op dezelfde wijze als bij de glazen potjes. Draai de schone deksels op de schone potjes. Zo voorkom je dat ziektekiemen die in de lucht zweven in de potjes dwarrelen.

5. Hang een metalen opscheplepel in de pan met heet water en zet het vuur onder deze pan uit. Met deze schone lepel kun je straks de appel compote in de potjes scheppen.
6. Als de appel zacht is en half uiteen is gevallen tot moes, is de appelcompote klaar. Doe het direct in de potjes wanneer het nog gloeiend heet is. Schep de compote verdeeld over de potjes en draai dan de deksel op elk potje. (Let op: heet!)
Bij het afkoelen zal de deksel vacuüm trekken. Gebeurt dat niet? Dan is er iets mis gegaan en kun je de compote het beste in de koelkast bewaren en binnen enkele dagen opeten. Als het potje wel vacuüm is, kun je de appelcompote weken tot maanden bewaren, afhankelijk van hoe goed je het potje hebt schoongemaakt. Ruik, kijk en proef voor consumptie altijd goed of het nog goed is.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Lekker voor erbij
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.