
Makkelijk en snel karamel
Makkelijk en snel karamel
Het maken van karamel kan behoorlijk lastig zijn. Want bij de meeste recepten verhit je karamel in een pannetje en bepaal je op gevoel hoe lang het precies moet koken. Het lastige is nu juist dat hete karamel in de pan een stuk vloeibaarder is dan wanneer het is afgekoeld. Als het er in de pan goed uitziet, kan het na afkoelen ineens keihard zijn. Hieronder geef ik je 5 recepten voor karamel die (bijna) niet mis kúnnen gaan.
1: schenkbare karamel
Deze karamelsaus is heerlijk bij pannenkoeken, ijs en eigenlijk bij bijna alles. Voor deze vloeibare karamel heb je een verhouding nodig in margarine, basterdsuiker, water en agavesiroop van 4 op 5 op 2 op 7:
20 g margarine (stevige: geschikt voor bakken)
25 g lichtbruine of bruine basterdsuiker
10 g water
35 g agavesiroop
Snufje zout
1. Doe de margarine, de lichtbruine basterdsuiker, het water en de agavesiroop in een pannetje en voeg eventueel een snufje zout toe. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
2. Zodra de karamel over de hele bodem van de pan borrelt, zet je een timer op exact een halve minuut. Blijf continu roeren met een garde om ervoor te zorgen dat de bodem niet aankoekt en alle ingrediënten goed vermengen. Na deze minuut haal je het pannetje van het vuur en laat je de karamel afkoelen.
Is na het afkoelen de saus gaan schiften? Roer deze dan nog eens goed. Is de saus te stevig geworden om te kunnen schenken? Geen probleem: verwarm het enkele seconden in de magnetron om het vloeibaarder te maken en roer de karamel goed.
2: zachte karamel
Deze karamel is te stevig om ergens overheen te kunnen gieten. Maar het is nog zacht genoeg om kleverige karameldraden te vormen als je het oplepelt. Voor deze karamel heb je een verhouding nodig in margarine, basterdsuiker en agavesiroop van 1 op 1 op 2.
20 g margarine (stevige: geschikt voor bakken)
20 g lichtbruine of bruine basterdsuiker
40 g agavesiroop
Snufje zout
1. Doe de margarine, lichtbruine basterdsuiker en agavesiroop in een pannetje en voeg eventueel een snufje zout toe. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
2. Zodra de karamel over de hele bodem van de pan borrelt, zet je een timer op exact 1 minuut. Blijf continu roeren met een garde om ervoor te zorgen dat de bodem niet aankoekt en alle ingrediënten goed vermengen. Na deze minuut haal je het pannetje van het vuur en laat je de karamel afkoelen.
Gebruik deze karamel bijvoorbeeld als vulling in koekjes of banoffeetaart
Gebruik deze karamel bijvoorbeeld als vulling in koekjes of banoffeetaart
3: stevige karamel
Deze karamel is wat harder, maar nog altijd zacht genoeg om moeiteloos doorheen te bijten. Dit is handig als tussenlaag in of topping op een baksel.
160 g witte basterdsuiker
130 g stroop
170 g margarine (stevige: geschikt voor bakken)
Snufje zout
1. Doe de witte basterdsuiker, stroop, margarine in een pannetje en voeg eventueel een snufje zout toe. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
2. Zodra de karamel over de hele bodem van de pan borrelt, zet je een timer op exact 1 minuut. Blijf continu roeren met een garde om ervoor te zorgen dat de bodem niet aankoekt en alle ingrediënten goed vermengen. Na deze minuut haal je het pannetje van het vuur en laat je de karamel afkoelen.
Probeer deze karamel bijvoorbeeld als topping op brownies of in bonbons
Probeer deze karamel bijvoorbeeld als topping op brownies of in bonbons
4: taartvulling
Deze karamelvulling voor in een taart is zo gemaakt: roer de ingrediënten kort door elkaar en bak ze mee in de taartbodem. Meer is het niet.
1 blikje gecondenseerde kokosmelk
90 g witte basterdsuiker
1 el vanillebourbon
1. Maak de bodem van de taart gereed.
2. Doe de gecondenseerde kokosmelk, witte basterdsuiker en vanillebourbon in een kom of schaal. Gebruik een spatel om alle suiker door elkaar te mengen, tot je geen korrels basterdsuiker meer tegenkomt.
3. Giet het suikermengsel op de taartbodem en bak de taart met karamelvulling in de oven.
5: instant caramel
Deze karamel is iets minder lekker dan de karamelvarianten hierboven. Maar het is echt bi-zar dat je zo simpel en snel karamel kunt maken door enkel speculoospasta en stroop door elkaar te mengen. Gebruik een verhouding van 1 op 1.
20 g Speculoospasta
20 g Stroop
