
De duistere kant van chocolade
De duistere kant van chocolade
Ik ben dol op de smaak van chocolade, en daarin ben ik niet de enige. Met chocolade wordt bijna alles lekkerder. Maar dit heeft wel een prijs. Hier vertel ik je meer over de duistere kant van chocolade en waar je op kunt letten bij het kopen van chocolade.
Ontbossing
De cacao in chocolade wordt gemaakt in tropische gebieden. Dit zijn precies de plekken waar nog oerbossen staan en waar veel planten- en dierensoorten voorkomen. Bij het maken van cacao wordt veel tropisch bos gekapt en dat is slecht voor het klimaat en voor de diversiteit aan planten en dieren. In Ghana bijvoorbeeld is sinds 1986 bijna 60 procent van het bosoppervlak gekapt. En 35 à 40 procent van de cacaoproductie was afkomstig van beschermde gebieden die illegaal werden ontbost voor plantages.
Daarnaast wordt er voor niet-biologische chocolade ook landbouwgif gebruikt. Dit gif is zeer slecht voor de natuur en voor de gezondheid van de mensen die op de plantages werken.
Slavernij en kinderarbeid
Volgens Tony’s Chocolonely zijn er in Ghana en Ivoorkust maar liefst 1,56 miljoen kinderen die onder illegale omstandigheden op het land werken. En werken er op cacaoplantages minstens 30.000 mensen als slaaf. Volwassenen en kinderen die gedwongen worden om cacao te verbouwen, zonder dat ze daarvoor betaald krijgen.
Koemelk
Misschien een open deur, maar de melk die gebruikt wordt in chocolade is slecht voor het welzijn van koeien. Daarnaast heeft het ook een gigantische impact op het milieu. Ongeveer de helft van de klimaatimpact van een melkchocoladereep komt van de melk die erin zit. Daarom is het beter om chocolade te kiezen zonder melk (= ‘pure’ chocolade) of met plantaardige melk.
(Keur)merken om op te letten
Met alle nadelen die aan chocolade kleven, is het beter om geen of zo min mogelijk chocolade te eten. Er is geen enkel keurmerk of chocolademerk dat álle problemen rondom chocolade oplost. Toch zijn er veel merken die stappen zetten in de goede richting. Als je chocolade eet, is het dus goed om de juiste reep te kiezen. Dit zijn enkele chocoladerepen die je in veel supermarkten tegen kan komen.
Fair Trade en Tony’s Chocolonely
Deze verbeteren het welzijn van de mensen die op de plantages werken en proberen slavernij tegen te gaan. Tony’s Chocolonely gaat hierin verder dan Fair Trade, maar toch is slavernij en kinderarbeid ook bij dit merk niet helemaal uitgesloten. Daarnaast zijn Fair Trade chocolade en Tony’s Chocolonely nog altijd zeer slecht voor het milieu: er wordt tropisch bos voor gekapt, landbouwgif gebruikt en in de regel wordt er ook koemelk in de chocolade verwerkt.
Biologisch
Biologische chocolade is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de mensen die de chocolade hebben gemaakt, doordat er geen landbouwgif voor is gebruikt. Maar ontbossing, slavernij en kinderarbeid worden bij biologische chocolade niet uitgesloten.
Hands Off My Chocolate en iChoc
Deze merken zijn volledig plantaardig. Er zit geen koemelk in, maar het smaakt wel als melkchocolade. iChoc is daarnaast ook nog eens biologisch. Ontbossing, slavernij en kinderarbeid worden bij deze merken niet uitgesloten.