
Bespaar honderden euro’s: koop deze bakspullen niet
Bespaar honderden euro’s: koop deze bakspullen niet
Ken je dat? Je komt een geweldig recept tegen, maar leest dat je eerst fancy keukenaccessoires moet kopen om het te kunnen maken. Soms lijkt het alsof je eerst flink moet investeren in bakspullen voor je kunt beginnen, maar laat je niet misleiden door deze verkoopverhalen. Alles wat je nodig hebt, heb je waarschijnlijk al in huis. Je belangrijkste keukengerei zijn je eigen handen. Als je niet bang bent om je handen vies te maken zul je meer plezier maken tijdens het bakken én bespaar je een hoop keukengerei.
1: deegroller
Met een deegroller maak je deeg mooi egaal plat. Maar om deeg plat te krijgen is een deegroller niet noodzakelijk: je kunt deeg ook met je handen of een lepel vlak maken en verspreiden tot de gewenste dikte en afmeting. Ook kun je een glazen fles gebruiken om het plat te rollen, bijvoorbeeld een wijnfles. Maak deze fles eerst goed schoon en verwijder het etiket.
Geld bespaard: €8 à €30
2: mengkom
Als je iets wilt bakken is het noodzakelijk om iets te hebben waarin je alle ingrediënten kunt mengen, mixen en kneden. De kans is echter zeer groot dat je al pannen in huis hebt en deze zijn hier ideaal voor. Het is dus niet nodig om mengkommen aan te schaffen.
Geld bespaard: €10 à €30
3: bakkwastje
Met een kwastje kun je bijvoorbeeld baksels insmeren met vet, vlak voor het de oven in gaat. Dit zorgt ervoor dat het baksel gaat glimmen en mooi bruin bakt. Bakkwastjes zien er fancy en professioneel uit, maar zijn niet nodig. Gebruik met hetzelfde gemak je vingers om een baksel in te smeren.
Geld bespaard: €3 à €20
4: cupcake bakvorm
Als je heel vaak cupcakes bakt is het handig om een cupcake-bakvorm te hebben. Als je af en toe cupcakes maakt, is deze bakvorm een verspilling van geld, materiaal en ruimte. Met een standaard bakvorm kun je duizenden soorten taarten, cakes en tartins bakken. In een bakvorm voor cupcakes kun je enkel cupcakes bakken. Dat maakt de cupcake bakvorm waarschijnlijk de minst gebruikte bakvorm uit de Nederlandse keukenkastjes.
Tijdens het bakken van een cupcake neemt het beslag in volume toe. Een cupcake-bakvorm zorgt voor tegendruk, zodat een mooie cupvorm behouden blijft. Hiervoor heb je echter geen cupcake bakvorm voor nodig. Je kunt ze ook bakken in een koffiekop: doe hier bakpapier of een papieren cupcakevorm in. Of neem twee papieren cupcakevormpjes en doe deze in elkaar: de dubbele laag zorgt voor voldoende stevigheid.
Geld bespaard: €10 à €30
5: mixer
Met een handmixer of standmixer kun je beslag en deeg luchtig opkloppen en kun je crèmes maken voor in of op een taart. Voor de overgrote meerderheid van alle bakrecepten is een mixer echter niet nodig. Alle recepten op deze website maak je bijvoorbeeld zonder mixer.
Geld bespaard: €50 à €700
6: uitsteekvormpjes
Bij het maken van koekjes wordt vaak aangeraden om deeg uit te steken met een uitsteekvorm: je rolt het deeg uit tot een dunne plak en drukt de uitsteekvorm erin om een koekje te vormen. Voor elke koekjesvorm heb je een andere uitsteekvorm nodig. Dit kan ook anders: neem een mes en snij zelf de vorm die je het koekje wilt geven. Dit maakt koekjes maken direct leuker en creatiever.
Geld bespaard: €4 à €15
7: zeef
In veel recepten wordt aangeraden om bloem, suiker en andere poedervormige ingrediënten eerst door een zeef te halen. Deze stap kun je echter overslaan (lees hierover meer in deze blog over nutteloze handelingen die veel voorkomen in recepten). Het is dus ook niet nodig om een zeef aan te schaffen.
Geld bespaard: €10
8: cacaostrooier
Er bestaan ook cacaostrooiers: een busje met een fijne zeef waarmee je cacao of poedersuiker over je baksel uit kunt strooien. Wanneer je een theezeefje in huis hebt, kun je de cacao of poedersuiker hierin doen om het gelijkmatig en mooi over je baksel te verspreiden.
Geld bespaard: €15
9: brood rijsmand
Wanneer je brood of zoet gistdeeg maakt, zul je het deeg moeten laten rijzen. Je kunt het deeg in een rijsmandje doen, om het vervolgens af te dekken met een doek of laag plasticfolie. Met hetzelfde gemak kun je het deeg ook in een pan doen, om deze vervolgens af te sluiten met de deksel.
Geld bespaard: €15 à €25
Bakspullen die wel nuttig zijn
Ook deze spullen zijn absoluut niet noodzakelijk, maar persoonlijk gebruik ik ze regelmatig:
- Een ronde bakvorm: een kleinere met een diameter van 18 a 22 centimeter en/of een grotere met een diameter van 24 a 28 centimeter.
- Een standaardformaat cakevorm.
- Bakringen of kleine porseleinen bakvormen (ramekins) met een diameter van ongeveer 8 centimeter.
- Een digitale weegschaal.
- Een pannenlikker.
- Een garde.