
Gevulde speculaaskoeken
Gevulde speculaaskoeken
Het is weer speculaastijd! Deze gevulde speculaaskoeken hebben een kruidige, krokante buitenkant en een smeuïge amandelvulling. Met een paar eenvoudige ingrediënten vul je de keuken met de geur van pure gezelligheid.
Ingrediënten
Ingrediënten

9 koeken
Speculaaskoek
230 g bloem
20 g speculaaskruiden / koekkruiden
2 tl bakpoeder
125 g lichtbruine basterdsuiker
snufje zout
150 g margarine
20 g water (= 20 ml)
Vulling
300 g amandelspijs
2 el water (= 27 g)
Topping
3 tl Remia Mayolijn
1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.
Speculaaskoek
2. Meng de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder, basterdsuiker, en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.
3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg. Voeg daarna het water toe en kneed dit kort door het deeg heen, tot het water gelijkmatig is opgenomen.
4. Verdeel het deeg in negen bolletjes en leg deze verdeeld over de bakplaat.

5. Breek elk bolletje deeg in tweeën: leg de ene helft terug op de bakplaat en bewaar de andere helft in de pan of kom.

6. Wrijf de bolletjes deeg op de bakplaat uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 8 centimeter. Heb je toevallig een bakring of uitsteekring met een diameter van ongeveer 8 centimeter in huis? Dit is handig: leg de ring om het bolletje deeg heen en verspreid het deeg over de gehele bodem van de ring. Verwijder daarna de ring.

Vulling
7. Doe de amandelspijs en het water in de kom of pan en kneed deze tot al het water gelijkmatig in de spijs is opgenomen. Verdeel de spijs in negen bolletjes en leg deze op de deegcirkels. Verspreid de spijs voorzichtig over het deeg, zonder het deeg te veel weg te duwen. Houd de buitenste centimeter van het deeg vrij van amandelspijs.

8. Gebruik de stukjes deeg in de pan om de bovenkant van de gevulde koek te maken: vorm in je handen een ronde plak deeg.

9. Leg het plakje deeg over het amandelspijs heen. Wrijf het deeg uit tot het even groot is als de onderste laag deeg die al op de bakplaat lag. Heb je een bakring of uitsteekring? Leg deze dan weer om het deeg heen, zodat je een nette cirkel kunt maken.

10. Duw de bovenste laag deeg voorzichtig aan zodat deze aansluit op de onderste laag deeg. Zorg ervoor dat de amandelspijsvulling volledig afgedekt is.

Topping
11. Wrijf met je vingers een heel dun laagje Mayolijn over elke koek uit: smeer dit gelijkmatig uit over de boven- en zijkanten.
12. Bak de gevulde speculaaskoeken goudbruin in ongeveer 20 minuten op 200° Celsius.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Andere koek
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.