4.8
(9)
Beeld: gevulde koeken
Gevulde koeken
Gevulde koeken

Deze klassieke Nederlandse lekkernij, met zijn knapperige buitenkant en zachte, zoete amandelspijsvulling, is een perfecte traktatie voor elk moment van de dag. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, dit recept voor gevulde koeken is eenvoudig te volgen en zorgt gegarandeerd voor een glimlach op het gezicht van iedereen die ervan proeft.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van gevulde koeken

9 koeken

 

Bodem

250 g bloem

2 tl bakpoeder

125 g witte basterdsuiker

snufje zout

150 g margarine

20 g water (= 20 ml)

 

Vulling

300 g amandelspijs

2 el water (= 27 g)

 

Topping

9 tl Remia Mayolijn

 

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

Bodem

2. Meng de bloem, bakpoeder, suiker, en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.

3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg. Voeg daarna het water toe en kneed dit kort door het deeg heen, tot het water gelijkmatig is opgenomen.

4. Verdeel het deeg in negen bolletjes en leg deze verdeeld over de bakplaat.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

5. Breek elk bolletje deeg in tweeën: leg de ene helft terug op de bakplaat en bewaar de andere helft in de pan of kom.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

6. Wrijf de bolletjes deeg op de bakplaat uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 8 centimeter. Heb je toevallig een bakring of uitsteekring met een diameter van ongeveer 8 centimeter in huis? Dit is handig: leg de ring om het bolletje deeg heen en verspreid het deeg over de gehele bodem van de ring. Verwijder daarna de ring.

Beeld: zelf gevulde koeken maken
Vulling

7. Doe de amandelspijs en het water in de kom of pan en kneed deze tot al het water gelijkmatig in de spijs is opgenomen. Verdeel de spijs in negen bolletjes en leg deze op de deegcirkels. Verspreid de spijs voorzichtig over het deeg, zonder het deeg te veel weg te duwen. Houd de buitenste centimeter van het deeg vrij van amandelspijs.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

8. Gebruik de stukjes deeg in de pan om de bovenkant van de gevulde koek te maken: vorm in je handen een ronde plak deeg.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

9. Leg het plakje deeg over het amandelspijs heen. Wrijf het deeg uit tot het even groot is als de onderste laag deeg die al op de bakplaat lag. Heb je een bakring of uitsteekring? Leg deze dan weer om het deeg heen, zodat je een nette cirkel kunt maken.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

10. Duw de bovenste laag deeg voorzichtig aan zodat deze aansluit op de onderste laag deeg. Zorg ervoor dat de amandelspijsvulling volledig afgedekt is.

Beeld: zelf gevulde koeken maken
Topping

11. Leg ongeveer 1 theelepel Mayolijn op elke koek en smeer dit met je vingers gelijkmatig uit over de boven- en zijkanten.

Beeld: zelf gevulde koeken maken

12. Bak de gevulde koeken goudbruin in ongeveer 20 minuten op 200° Celsius.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 9

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: zaadje van een iep
Deze zijn ook goddelijk

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 9

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.