4.7
(12)
Appelkoeken
Appelkoeken

Deze appelkoeken met amandelvulling kun je opdienen als chic gebakje, of als casual tussendoortje. Je maakt ze met eenvoudig te verkrijgen ingrediënten. Verder heb je negen bakringen nodig om de koeken in te bakken, bij voorkeur met een diameter van 8 centimeter. Heb je geen bakringen in huis? Overweeg dan om één grote koek te maken, bijvoorbeeld met dit recept voor Franse appeltaart.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van appelkoeken

Bodem

220 g bloem

90 g witte basterdsuiker

1 el bakpoeder

snufje zout

155 g margarine

1 tl water

 

Vulling

300 g amandelspijs

2 el water (of citroensap)

 

Topping

3 elstar appels

1 el kaneel

30 g margarine

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier. Leg de bakringen verspreid bovenop de bakplaat met bakpapier.

Bodem

2. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.

3. Voeg de margarine toe en kneed het geheel met de hand tot een gelijkmatig deeg. Voeg daarna de theelepel water toe en kneed dit kort door het deeg heen, tot het water is opgenomen.

4. Verdeel het deeg in negen bolletjes en leg deze in de bakringen. Gebruik je vingers of een vochtige lepel om het deeg te verspreiden over de bodem en vorm opstaande randen van ongeveer 2 centimeter.

glad.

Beeld: uitleg bij het maken van appelkoeken
Vulling

5. Doe de amandelspijs en het water in de kom/pan en kneed deze tot al het water gelijkmatig in de spijs is opgenomen. Verdeel de spijs in negen bolletjes en leg deze in de deegvormpjes. Verspreid de spijs over de bodem van de vorm.

stevig wordt.

Beeld: uitleg bij het maken van appelkoeken
Topping

6. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Doe deze in een kom/pan en voeg de kaneel Doe de margarine in een kommetje en warm deze kort op in de magnetron tot deze is gesmolten. Giet de margarine over de appelstukjes. Hussel de appelstukjes, totdat de kaneel en margarine gelijkmatig verspreid zijn.

7. Vul de deegvormpjes op met appelstukjes: duw de appelstukjes als een tetrispuzzel in alle hoekjes en gaten in de vorm. Het is prima wanneer de appel naar boven toe uitsteekt en hoger uitkomt dan de bakring en de deegrand. Zorg er wel voor dat de appel in de breedte tussen de randen blijft.

8. Bak de appelkoeken goudbruin in ongeveer 25 minuten op 200° Celsius.

9. De koeken zijn het eenvoudigst uit de ringen te halen wanneer ze nog heet zijn: ga met een dun mes langs de rand tussen de koek en de bakring langs. Gebruik daarna een ovenhandschoen om de bakring op te tillen; druk de koek voorzichtig naar beneden zodat de bakring loskomt. Laat de koeken afkoelen tot kamertemperatuur.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: gele klaproos
Ook lekker

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.