


Gemberkoek
Gemberkoek
Ontdek de magie van zelfgemaakte gemberkoek. Dit recept combineert de warme, kruidige smaken van gember en speculaas met een zachte, smeuïge textuur. Deze échte gemberkoek bevat een flinke dosis gember, zonder dat ie te scherp is.
Ingrediënten
Ingrediënten

Koekbodem
250 g bloem
7 g bakpoeder (1 el)
5 g speculaaskruiden (1 el)
180 g lichtbruine basterdsuiker
Snufje zout
160 g margarine
6 blokjes stemgember
50 g gemberjam
140 g heet water (= 140 ml)
Topping
7 afgestreken eetlepels gemberjam
2 el geschaafde amandelen
1. Voor dit baksel heb je een bakvorm van ongeveer 20 bij 20 centimeter nodig. Voorzie deze van bakpapier, of vet hem in met plantaardige olie.
Koekbodem
2. Doe de bloem, de bakpoeder, de speculaaskruiden , de lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom of pan en meng deze met de hand. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.
3. Doe de margarine in een kommetje en verwarm deze in de magnetron tot de margarine vloeibaar is. Giet dit uit over de bloem en gebruik een spatel om dit te mengen tot er geen poedervormige ingrediënten meer te zien zijn.
4. Leg de blokjes stemgember op een snijplank en snijd deze in kleine flinters: snijd de blokjes eerst in dunne plakjes, leg deze plakjes plat neer en snijd deze in dunne reepjes, draai daarna de snijplank een kwartslag en snijd de reepjes in kleine stukjes.

5. Gooi de stukjes stemgember samen met de gemberjam bij het deeg en kneed dit er gelijkmatig doorheen.
6. Giet het hete water bij het deeg. Spatel alles kort door elkaar tot al het vocht is opgenomen. Door heet water te gebruiken blijft de margarine goed vloeibaar. Schep het beslag in de bakvorm en verspreid het gelijkmatig.
Topping
7. Neem een eetlepel gemberjam in je handen en ‘brokkel’ deze uit over het beslag in de bakvorm. Herhaal dit ongeveer 7x met een afgestreken eetlepel jam tot er een dun laagje gemberjam over het beslag ligt.
8. Strooi het amandelschaafsel uit over de laag jam.
9. Bak de gemberkoek in 50 a 60 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180° Celsius.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 4
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Klaar voor het volgende niveau?
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 4
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.