

Cashew caramel cookies
Cashew caramel cookies
Zoet, knapperig en makkelijk te maken. Deze luxe notenkoekjes hebben een smakelijke vulling van zachte karamel.
Ingrediënten
Ingrediënten

12 stuks
Â
Koekjes
200 g ongezouten cashewnoten
200 g bloem
3 tl bakpoeder
130 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
120 g margarine
2 el water
Â
Topping
50 g margarine
50 g lichtbruine basterdsuiker
100 g agavesiroop
Snufje zout
Evt. 140 g pure chocoladepasta
Evt. 100 g pure chocolade (55% cacao)
1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.
Koekjes
2. Snijd op een snijplank de ongezouten cashewnoten met een groot, scherp mes in grove stukken. Streef ernaar om elke cashewnoot in twee stukjes te snijden.
3. Doe de bloem, het bakpoeder, de lichtbruine basterdsuiker, en het zout in een kom of pan en meng deze met de hand. (Mocht je grof zeezout in huis hebben, dan raad ik aan die te gebruiken.) Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.
4. Voeg de margarine toe en kneed het met de hand tot een gelijkmatig deeg waarin je geen stukjes margarine meer tegenkomt.
5. Voeg het water toe en kneed dit door het deeg tot het water gelijkmatig is opgenomen.
6. Doe de grove cashewstukjes in de pan/kom met deeg en kneed de noten gelijkmatig door het deeg heen.
7. Vorm van het deeg 12 koekjes. Maak de koekjes dik en niet te breed: ongeveer ter grootte van de onderkant van een drinkglas. Vorm met je vingers een kuiltje in het midden van de koek die bijna tot de bodem gaat.

8. Leg de koekjes verdeeld over de bakplaat en bak ze in 15 a 18 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180° Celsius.
9. Tijdens het rijzen in de oven zijn de kuiltjes in het midden van de koeken weer deels opgevuld. Zodra de koekjes uit de oven komen, gebruik je een kleine lepel om de kuiltjes in het midden van de koekjes in te duwen en zo weer dieper te maken.
Topping
10. Doe de margarine, de lichtbruine basterdsuiker, de agavesiroop en het zout in een pannetje en verwarm dit op een middelhoog vuur.
11. Zodra de karamel over de hele bodem van de pan borrelt, zet je een timer op exact 1 minuut. Blijf continu roeren met een garde om ervoor te zorgen dat de bodem niet aankoekt en alle ingrediënten goed vermengen. Na deze minuut haal je het pannetje van het vuur en laat je de karamel afkoelen.
12. Gebruik een lepel om de zachte karamel over de koekjes te verdelen en in de kuiltjes te gieten. Zet de koekjes in de koelkast, om de karamel stevig te laten worden.
13. Optioneel: je kunt nog een laagje chocolade over de koekjes aanbrengen. Dit is met name handig wanneer je de koekjes ergens mee naartoe neemt, want de chocolade zal ervoor zorgen dat de karamel goed op z’n plek blijft. Doe de pure chocoladepasta in een kom. Leg de pure chocolade op een bord en warm deze enkele minuten op in de magnetron om de chocola te smelten. Gebruik een spatel om de gesmolten chocolade in de kom met chocoladepasta te schuiven. Spatel alle chocolade door elkaar tot een gelijkmatige pasta. Gebruik nu een lepel om de chocolade over de 12 koeken te verdelen. Vorm de zachte chocolade tot een toef in het midden van elke koek.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 4
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Ook lekker
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 4
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.