0
(0)
Krokante aardappels uit de oven
Krokante aardappels uit de oven

Als je aardappels in de oven bakt, wil je ze gelijkmatig krokant hebben. Geen zompige binnenkant en geen verbrande puntjes. Met deze tips behaal je altijd een lekker knapperig resultaat.

Ingrediënten
Ingrediënten

600 g vastkokende aardappels

1 royale snuf zout

Eventueel 1 tl gedroogde rozemarijn of Provençaalse kruiden

4 el olijfolie

1. Neem 600 g aardappels. Als je meer aardappels neemt, kan het eindresultaat minder krokant worden. Meer aardappels betekent minder ruimte op de bakplaat, waardoor de hete lucht van de oven minder effectief werkt. Als je de bakplaat helemaal vol zou proppen, blijven de aardappels slap en krijg je hooguit hier en daar aangebrande delen.

2. Snijd eventuele uitlopers of slechte plekken van de aardappels. Snijd ze dan over de lengte in 6 parten (of 8 parten bij een grote aardappel). Kook de aardappelparten 10 minuten. Niet langer: in de oven zullen de aardappels verder gaar worden.

3. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

4. Giet de aardappels na 10 minuten af. Spoel ze vervolgens af met koud water en giet ze nogmaals af. Het koude water zorgt ervoor dat een deel van het zetmeel aan de buitkant van de aardappels wegspoelt. Dit zetmeel kan de buitenkant van de aardappel zompig maken en voorkomen dat deze krokant wordt.

5. Spreid een theedoek uit op het aanrecht en leg de aardappels hierop. Wrijf de aardappelparten voorzichtig droog. Hevel ze daarna over op de bakplaat met bakpapier.

6. Strooi het zout en eventueel de kruiden over de aardappels uit. Hussel de aardappels door elkaar zodat het zout gelijkmatig wordt verdeeld.

7. Gebruik olijfolie die geschikt is voor bakken (geen extra vierge olijfolie; de aromatische stoffen in deze olie verbranden bij de hoge temperaturen in de oven). Giet de olijfolie over de aardappels en hussel dit door elkaar, zodat de partjes aan alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.

8. Leg alle aardappelparten op de ronde kant van de aardappel: waar de schil zit. Verspreid de aardappels gelijkmatig over de bakplaat, zodat de hete lucht van de oven alle aardappels kan bereiken en krokant op kan bakken.

9. Bak de aardappels in 40 a 45 minuten krokant bruin in een voorverwarmde oven van 200° Celsius.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: knop van een esdoorn
De smaak te pakken?

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.