Beeld: Cassia kaneel giftig
Koop deze kaneel niet
Koop deze kaneel niet

De zoete, kruidige smaak van kaneel is een basisingrediënt dat je in veel verschillende baksels kunt gebruiken. Wanneer je veel en regelmatig kaneel eet, is het goed om de juiste variant te kopen. Want de meeste kaneel in de supermarkt bevat de giftige stof coumarine.

Leverschade

In de winkel vind je twee varianten kaneel: Cassia kaneel (ook wel Chinese kaneel) en Ceylon kaneel. Cassia kaneel bevat de giftige stof coumarine. Wanneer je af en toe wat kaneel eet is dat geen probleem, maar bij een hoge inname kan het leverschade veroorzaken en de bloedstolling afremmen. Als je er voor lange tijd veel van eet, is het mogelijk kankerverwekkend. Ceylon kaneel bevat zo goed als geen coumarine en kun je wel in grote hoeveelheden consumeren.

Herken het verschil

Cassia kaneel is goedkoper en wordt om die reden standaard gebruikt in producten als kruidnoten, kaneelthee en kaneelbroodjes. Wanneer op de verpakking niet staat aangegeven wat voor kaneel erin zit, kun je ervan uitgaan dat het Cassia kaneel is. Kies dus voor de kaneel waar expliciet ‘Ceylon’ op de staat.

Cassia kaneelpoeder is iets donkerder van kleur en scherper van smaak. Bij kaneelstokjes zijn de verschillen duidelijker te zien: Cassia kaneel bestaat uit 1 laagje hout dat is opgekruld, Ceylon kaneel bestaat uit meerdere, dunne laagjes.

Beeld: Cassia kaneel giftig
Cassia kaneel
Beeld: Ceylon kaneelstokjes
Ceylon kaneel
Beeld: Cassia kaneel giftig
Cassia kaneel
Beeld: Ceylon kaneelstokjes
Ceylon kaneel