
Dit is waarom je biologisch wilt eten
Dit is waarom je biologisch wilt eten
Jaarlijks worden er alleen al in Nederland miljoenen kilo’s pesticiden gebruikt. Dit gif doodt dieren en planten in de natuur én komt deels in ons eten terecht. Het goede nieuws is dat je in de winkel kunt kiezen voor producten die vrij zijn van dit landbouwgif. Bij producten met een biologisch keurmerk worden alleen stoffen gebruikt van natuurlijke oorsprong. En dat is beter voor jezelf en het milieu.
Giftige schil
Geel, oranje of groen: het buitenste laagje van citrusvruchten kun je eraf raspen. Dit wordt zeste genoemd en geeft een heerlijke smaak aan zowel zoete als hartige gerechten. Gebruik hiervoor altijd biologische citroenen en citrusvruchten. Bij niet-biologische citrusvruchten wordt de schil namelijk behandeld met pesticiden om schimmels te weren en deze gifstoffen wil je niet opeten. Ze trekken volledig in de schil: je kunt het er dus niet af wassen. Op biologische citrusvruchten zitten deze giftige pesticiden niet.

Gedroogd fruit
Voor elke pesticide geldt een maximale hoeveelheid die op eten voor mag komen en daarnaast zijn er ook varianten van pesticiden die überhaupt niet gebruikt mogen worden. Het eten in de supermarkt wordt hier steekproefsgewijs op getest. Het gaat het vaakst fout bij gedroogd fruit, zoals dadels, gedroogde abrikozen en rozijnen. Soms zitten er resten van tientallen varianten gif op rozijnen. Het is dus zeker je geld waard om gedroogd fruit biologisch te kopen.
Groente en fruit met hoog risico
Er zijn groent- en fruitsoorten waarbij de kans veel groter is dat er landbouwgif op zit. Over het algemeen geldt dat zacht fruit kwetsbaar is voor schimmels en insecten en deze worden dan ook vaak en veel bespoten met landbouwgif.
Dit zijn groente- en fruitsoorten waarop vaak pesticiden worden gevonden:
Aardbeien
Abrikozen
Appels
(Blauwe) bessen
Boerenkool
Druiven
Kersen
Nectarines
Paprika’s en hete pepers
Perziken
Peren
Sperziebonen
Spinazie
Dit zijn groente- en fruitsoorten waarop juist relatief weinig pesticiden worden gevonden:
Ananas
Asperges
Avocado’s
Champignons
Doperwten
Honingmeloen
Kool
Maïs
Mango’s
Papaja
Uien
Watermeloen
Zoete aardappelen
Gezondheid
Mensen die veel landbouwgif binnenkrijgen lopen risico op ziekten als kanker, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen. En dat gebeurt niet alleen wanneer je het binnenkrijgt via eten. Pesticiden worden over landbouwgrond gespoten en komen vervolgens in de grond, het water en de lucht, waardoor boeren en omwonenden op het platteland vaker ziek worden.
Daarnaast is het ook een groot gevaar voor wilde dieren en planten. Het gif is immers gemaakt om dieren en planten dood te maken, dus dat doet het ook zeer effectief. En het mag voor zich spreken dat als de natuur eraan gaat, we onszelf daarmee in de vingers snijden.
Biologisch
Je betaalt misschien meer voor biologisch eten, maar je krijgt er ook minder voor terug: minder pesticiden. Bij biologische landbouw worden ongewenste insecten en onkruid bestreden met de inzet van natuurlijke vijanden, bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong, of het wieden van onkruid.
Zijn biologische producten dan heilig? Nee, dat ook weer niet. Bij steekproeven op biologische producten blijkt dat hier soms ook – tegen de regels in – pesticiden op zitten. Maar wel veel minder en minder vaak dan op niet-biologische producten. Verder worden er bij biologische landbouw nog altijd middelen ingezet om ongewenste planten en insecten te doden. Maar deze middelen van natuurlijke oorsprong zijn over het algemeen een stuk minder schadelijk voor de rest van het milieu en voor onze gezondheid dan pesticiden.