

Stoofperen speculaastaart
Stoofperen speculaastaart
In deze taart komen alle lekkere smaken van de feestdagen samen: stoofperen, amandelspijs en speculaas. Voor een Kerst zonder stress zit je met dit makkelijke recept goed.
Ingrediënten
Ingrediënten

Stoofperen
10 stoofperen
100 g kristalsuiker
1 el speculaaskruiden / koekkruiden
500 ml water
Â
Taartbeslag
250 g bloem
4 tl bakpoeder
150 g witte of lichtbruine basterdsuiker
2 el speculaaskruiden / koekkruiden
½ tl zout
300 g amandelspijs
200 g margarine
340 g kookvocht van de stoofperen
Â
Verder nodig
Ronde taartvorm met een diameter van ongeveer
26 centimeter
Eventueel wat poedersuiker ter decoratie
Stoofperen
1. Schil de stoofperen en snijd ze over de lengte door de helft. Gebruik een scherp mesje om het klokhuis weg te snijden.

2. Doe de schoongemaakte stoofperen in een pan en voeg de suiker, de speculaaskruiden en het water toe.
Het maakt overigens niet veel uit wat voor suiker je hiervoor gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen basterdsuiker in huis hebt, werkt dat ook prima.
3. Breng aan de kook en laat 25 minuten pruttelen op een laag vuur. Je kunt ondertussen beginnen met het taartbeslag. Haal de pan met peren na 25 minuten van het vuur.

Taartbeslag
4. Voorzie de ronde bakvorm van bakpapier.
5. Doe de bloem, de basterdsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden, het zout en de amandelspijs in een kom of pan. Kneed de ingrediënten door elkaar, zodat deze goed mengen en de amandelspijs als kleine stukjes verspreid in het deeg zit.
6. Als de peren 25 minuten hebben gekookt, haal je ze van het vuur en vis je de peren uit het kookvocht: laat ze uitlekken in een vergiet. Vang het kookvocht op en bewaar het voor stap 9.

7. Rangschik de halve peren rondom in de rand van de bakvorm.

8. Weeg de margarine af in een stenen kom en verwarm de margarine in de magnetron tot deze is gesmolten. Meng en kneed de vloeibare margarine door het deeg heen.
9. Giet 340 gram van het peren-kookvocht bij het deeg en kneed het geheel tot een homogeen beslag. Schenk dit beslag in het midden van de bakvorm.
10. Bak de stoofpeer speculaastaart in ongeveer 60 a 70 minuten gaar op 180° Celsius. Snijd de taart een beetje open: oogt het binnenste van de taart nog zompig? Dan moet ie nog iets langer bakken.
11. Laat de taart afkoelen. Strooi daarna eventueel wat poedersuiker over de taart, zodat het er winters uitziet.
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 8
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Anderen bekeken ook
Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.
Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 8
Het spijt ons dat dit recept tegenviel!
Laten we dit recept verbeteren!
Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.