4.9
(7)
Paasstol
Paasstol

Zacht, zoet brood met een vulling van amandelspijs. Welke feestdag je ook viert, deze feeststol kan eigenlijk altijd! Een stol is gemaakt met gistdeeg. Dat betekent dat je geduld moet hebben zodat het deeg kan rijzen. Maar met de stappen in dit recept wordt het maken van een stol een makkie.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van een Paasstol

Brood

350 g bloem

1 zakje instant gist

200 ml lauw water

60 g margarine op kamertemperatuur

100 g rozijnen of een mix van rozijnen, gedroogde abrikozen, vijgen en/of dadels.

40 g witte basterdsuiker

1 tl kaneel (= 2 g)

½ tl zout

 

Vulling

300 g amandelspijs

2 el water, of 1 el water + 1 el citroensap

 

Decoratie

Evt. 1 el geschaafde amandelen

1 el Poedersuiker

Brood

1. Doe de bloem en het gist in een pan en voeg het lauwe water toe.

Gebruik lauwwarm water: dit zorgt ervoor dat de gistcellen actief worden en het deeg straks goed rijst. Wanneer je alleen koud water hebt, kun je dit eventueel een tiental seconden in de magnetron of waterkoker doen om het lauw te krijgen.

2. Meng de bloem en het water in de pan tot het water is opgenomen en schep het deeg dan uit de pan op een schoon aanrecht. Kneed dit 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en leg deze terug in de pan. Doe de deksel op de pan en laat deze 1 uur met rust om het deeg te laten rijzen.

Is het in huis kouder dan 20 graden? Dan rijst het deeg langzamer. Zet het deeg te rijzen op een warme plek. Bijvoorbeeld in de oven: zet de pan erin. laat de oven enkele seconden op de laagste stand draaien; zet hem dan uit en houd de deur dicht, zodat de temperatuur in de over net iets warmer blijft dan erbuiten. (Doe dit overigens niet met de magnetronstand: dat is niet handig met een metalen pan en door de straling van de magnetron zal de gist doodgaan, waardoor het deeg niet goed zal rijzen.)

3. Zet de margarine alvast gereed, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Snijd de gedroogde vruchten in kleine stukjes (bij rozijnen is dit niet nodig) en doe deze kleine stukjes in een schaaltje met water, zodat ze onder water staan.

Vulling

4. Maak de amandelspijsvulling: doe de amandelspijs in een kom en voeg het water, of eventueel water én citroensap toe. Kneed het vocht gelijkmatig door de spijs heen, tot dit volledig is opgenomen.

Als je van citroensmaak houdt, kun je ook nog wat zest toevoegen: rasp wat van het gele deel van de citroenschil af en kneed dit door de amandelspijs. Gebruik hiervoor wel een biologische citroen, want anders zit er landbouwgif in de citroenschil en straks in je stol.

5. Zet een bakplaat gereed en bekleed deze met bakpapier.

6. Als het deeg een uur heeft gerezen, giet je het water uit de kom met gedroogd fruit en laat je het fruit goed uitlekken. Strooi wat bloem op het aanrecht om te voorkomen dat het deeg eraan blijft plakken. Leg het deeg nu op het aanrecht: we gaan de margarine, het gedroogde fruit, de suiker, het kaneel en het zout door het deeg mengen. Leg stukje bij beetje wat van deze ingrediënten bovenop de bal met deeg. Rek aan de achterzijde van de deegbal het deeg wat op en vouw dit naar je toe: naar het midden van de deegbal. Draai de bal met deeg vervolgens een kleine slag en herhaal het oprekken en vouwen van het deeg, zodat de ingrediënten in het deeg verdwijnen. Zodra alle ingrediënten gelijkmatig in het deeg zitten, ben je klaar voor de volgende stap.

Beeld: uitleg bij het maken van een Paasstol
Beeld: uitleg bij het maken van een Paasstol

7. Leg het deeg op de bakplaat met bakpapier. Rek de bal met deeg voorzichtig op tot een vierkante lap van ongeveer 40 bij 40 centimeter: voorzichtig zodat het deeg niet scheurt. Pak de kom met amandelspijs en vorm het spijs tot een worst die net iets korter is dan de breedte van de lap deeg. Leg de worst in het midden van de plak deeg.

Beeld: uitleg bij het maken van een Paasstol

8. Rol het deeg om het spijs heen. Zorg ervoor dat het spijs aan alle kanten is bedekt met deeg. Leg de stol op het midden van de bakplaat, bij voorkeur met de naad van het deeg aan de onderkant.

Als er tijdens het bakken stukjes fruit aan het oppervlakte van de stol uitsteken, worden deze erg hard. Druk uitstekende fruitstukjes daarom nu voorzichtig ietsje naar binnen in het deeg en wrijf er wat deeg overheen.

Decoratie

9. Indien je de stol wilt decoreren met amandelschaafsel: strooi de eetlepel amandelschaafsel verspreid over de bovenzijde van de stol.

Beeld: uitleg bij het maken van een Paasstol

10. Maak een theedoek vochtig met lauwwarm water en leg deze over de stol heen. Zet de bakplaat met stol op een warme, tochtvrije plek. Laat opnieuw 1 uur rijzen.

11. Bak de stol in 35 a 40 minuten mooi bruin op 180° Celsius.

12. Laat afkoelen en bestrooi de stol kort voor serveren met poedersuiker.

P.s. In tegenstelling tot een stol uit de fabriek, wordt een zelfgemaakte stol na enkele dagen droog. Tip: doe een plak van een droge stil in een broodrooster en het feest begint opnieuw!

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 7

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: noot van een eik
De smaak te pakken?

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 7

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.