4.5
(6)
Beeld: gingerbread koekjes
Gingerbread koekjes
Gingerbread koekjes

Deze gingerbread koekjes (gemberkoekjes) zijn een heerlijke traktatie die perfect past bij de feestdagen of gewoon als een smakelijke snack bij de thee. Deze koekjes combineren de warme, pittige smaak van gember met een knapperige textuur. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, dit recept is eenvoudig te volgen en levert een geweldig resultaat.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van gingerbread koekjes

1 bakplaat koekjes

 

Koekjes

150 g bloem

1 tl bakpoeder

2 tl (ceylon) kaneel

45 g witte of lichtbruine basterdsuiker

snufje zout

1 ½ duim gember

40 g margarine

30 g water (= 30 ml)

 

Glazuur topping

100 g poedersuiker

15 g water of citroensap (= 15 ml)

 

Verder nodig

Knoflookpers of rasp

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

Koekjes

2. Meng de bloem, het bakpoeder, het kaneel, de basterdsuiker, en het zout in een kom of pan. Gebruik hiervoor je handen. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.

3. Neem een stuk gember ter grootte van anderhalf keer je duim. Gebruik een klein lepeltje om de schil van de gember af te wrijven. Snijd de gember in plakken en pers deze uit met de knoflookpers, zodat je alleen het sap van de gember bij het deeg kunt voegen. De droge vezels die overblijven in de knoflookpers kun je weggooien. Heb je geen knoflookpers, maar wel een rasp in huis? Gebruik dan een stuk gember ter grootte 1x je duim. Haal de schil eraf, rasp de gember fijn en voeg dit toe aan het deeg.

4. Doe de margarine in een kommetje en smelt deze kort in de magnetron, of verwarm het in een pannetje op het vuur; stop met verwarmen zodra er geen vaste margarine meer te zien is. Kneed de vloeibare margarine gelijkmatig door het deeg heen.

5. Voeg nu het water toe en kneed dit kort door het deeg, tot het water gelijkmatig is opgenomen.

6. Leg een stukje bakpapier op het aanrecht en vouw dit om het deeg heen. Rol met een deegroller over het pakketje heen tot het de dikte heeft van een dun koekje.

De koekjes worden tijdens het bakken nog iets dikker. Als je de koekjes dik laat, zal deze minder knapperig worden. Heb je geen deegroller in huis? Geen probleem: gebruik dan een lege, glazen fles.

Beeld: deeg uitrollen

7. Je kunt je koekjes nu op verschillende manieren vorm geven:

a. uitsteken

Als je koekjes uitstekers in huis hebt is dat natuurlijk een voor de hand liggende optie. Druk ze een aantal keer in het deeg en haal het overtollige deeg rondom de vormen weg. Leg de gevormde koekjes op de bakplaat met bakpapier. De restjes deeg die overblijven kun je weer inpakken in het bakpapier en opnieuw uitrollen en uitsteken.

b. snijden

Je hebt niet per se een koekjes uitsteker nodig: met een boterhammes kun je iedere vorm uitsnijden die je maar kunt bedenken. Bijvoorbeeld een poppetje.

Beeld: het maken van een gingerbread koekje

Of een ster. (Zoals je ziet ben ik hier zelf geen ster in.)

Beeld: het maken van gingerbread koekjes
c. vierkantjes

De meest eenvoudige manier om koekjes te vormen is door het deeg met een mes in vierkantjes te snijden.

Beeld: het maken van gingerbread koekjes

Of snijd schuine lijnen, om het net wat origineler te maken.

Beeld: het maken van gingerbread koekjes
d. rondjes

Je kunt ook een bolletje deeg in je handen nemen en hier een rond koekje van vormen. Dit is ook een handige optie wanneer je wat laatste restjes overhoud bij bovenstaande methodes.

Beeld: het maken van gingerbread koekjes

8. Leg alle koekjes verspreid op de bakplaat met bakpapier en bak 10 a 15 minuten op 200° Celsius: totdat de puntjes van de koekjes lichtbruin beginnen te kleuren.

Glazuur topping

9. Als de koekjes afgekoeld zijn, kun je de topping aanbrengen. Doe het poedersuiker en het water in en kommetje en roer deze goed door elkaar.

10. Gebruik een theelepel om het glazuur op een koekje te lepelen en te verspreiden. De glazuur is nog wat vloeibaar, houd het daarom iets weg van de randen van de koekjes om te voorkomen dat het er vanaf druipt. Er zal na verloop van tijd nog wat vocht uit het glazuur trekken, waardoor deze steviger wordt.

Beeld: gingerbread koekjes

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 6

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: dennenappel van een larix
Ook lekker

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 6

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.