5
(15)
Gevulde speculaas
Gevulde speculaas

Persoonlijk vind ik gevulde speculaas super verslavend; ik heb het het liefst het hele jaar in huis. Met dit recept heb je binnen no time een flinke voorraad.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van gevulde speculaas

Koeklaag

300 g bloem
150 g basterdsuiker (kleur naar keuze)

3 el speculaaskruiden of koekkruiden

3 tl bakpoeder

½ tl zout

150 g margarine

2 el water

 

Spijsvulling

300 g amandelspijs

3 el water

 

Topping

2 tl Remia mayolijn

Eventueel 2 el amandelschaafsel

1. Voor dit baksel heb je een ronde bakvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter nodig. Of een vierkante bakvorm van ongeveer 21 bij 21 centimeter. Voorzie de bakvorm van bakpapier.

Koeklaag

2. Doe de bloem, de basterdsuiker, de speculaaskruiden/koekkruiden, het bakpoeder en het zout in een kom of pan en meng deze met de hand. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan tussen je vingers.

Als je bruine basterdsuiker gebruikt, krijgt het baksel een donkerdere speculaaskleur. Zelf vind ik witte basterdsuiker lekkerder (minder bitter van smaak), dus koos ik voor witte basterdsuiker.

3. Voeg de margarine toe en kneed het met de hand tot een gelijkmatig deeg waarin je geen stukjes pure margarine meer tegenkomt.

4. Voeg het water toe en kneed dit door het deeg tot het water gelijkmatig is opgenomen.

5. Verdeel het deeg in 5 ongeveer gelijke stukken. Geen zorgen, het hoeft niet heel precies. Leg drie van de stukken in de bakvorm (het overige deeg heb je later pas nodig) en wrijf deze met de hand uiteen tot een koekbodem met opstaande rand van ongeveer 2 centimeter. (Je kunt ook een deegroller gebruiken: strooi wat bloem op je aardrecht, leg het deeg daarop en rol het uit tot een vorm die enkele centimeters groter is dan je bakvorm. Til het deeg voorzichtig op en breng deze op vorm in de bakvorm.)

Spijsvulling

6. Doe de amandelspijs in een kom en voeg het water toe. Kneed dit door elkaar tot er geen stukjes droge spijs meer tussen zitten. Leg de amandelspijs in de bakvorm bovenop de speculaasbodem en gebruik je handen om het spijs gelijkmatig over de bodem te verdelen tot deze helemaal bedekt is.

7. Strooi wat bloem over je werkblad en leg de overgebleven 2 stukken deeg daarop. Rol deze uit met een deegroller, tot deze even groot is als je bakvorm. Leg de plak deeg voorzichtig over de laag amandelspijs. Breng het deeg op vorm, zodat de bovenlaag al het spijs afdekt en het aansluit bij de opstaande rand van speculaasdeeg.

Topping

8. Smeer met je vingertoppen de 2 theelepels Mayolijn over de bovenlaag van de speculaas. Eventueel kun je nog enkele eetlepels amandelschaafsel over de speculaas uitstrooien.

9. Zet de speculaas in een voorverwarmde oven van 180° Celsius en bak deze 40 minuten.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 15

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: blad van een Japanse esdoorn
Anderen bekeken ook

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 15

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.