4.8
(12)
Beeld: gebakken chocoladekruidnoten

Chocolade kruidnoten

Chocolade kruidnoten

Met dit recept heb je binnen tien eenvoudige stappen feestelijke chocolade kruidnoten.

Ingrediënten

Ingrediënten

Beeld: ingrediënten voor het maken van chocoladekruidnoten

1 bakplaat chocolade kruidnoten

 

125 g bloem

1 ½ el (= 8g) speculaaskruiden of koekkruiden

1 tl (= 3 g) bakpoeder
snufje zout
65 g bruine basterdsuiker of kristalsuiker

65 g margarine

1 el water
100 g pure chocolade (55% cacao)

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

Voor dit recept kun je zowel bruine basterdsuiker als kristalsuiker gebruiken. Basterdsuiker geeft een donkerdere kleur en een diepere, kruidige smaak (lekkerder als je het mij vraag). Kristalsuiker zorgt voor knapperigere kruidnoten.

2. Doe de bloem, de speculaaskruiden, het bakpoeder, het zout en de suiker in een kom of pan en meng deze met hand. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan.

3. Voeg de margarine toe en kneed deze erdoorheen tot er geen klontjes margarine meer zichtbaar zijn.

4. Voeg dan de eetlepel water toe en kneed deze door het deeg tot het deeg een gelijkmatige structuur heeft.

5. Vorm kleine balletjes van het deeg en rol deze tussen je handpalmen tot een glad, rond balletje. Leg deze op de bakplaat met bakpapier.

In de oven zullen de kruidnoten groter worden; daarom wil je de balletjes zo klein mogelijk maken. Mijn rule of thumb is: maak de balletjes niet groter dan je duimnagel.

Beeld: uitleg bij het maken van kruidnoten

6. Verspreid de kruidnoten gelijkmatig over de bakplaat. Doe geen moeite om de balletjes de vorm van een kruidnoot te geven (met een platte onderkant). Tijdens het bakken worden de balletjes heet en vormt zich vanzelf een afgeplatte onderkant.

Beeld: uitleg bij het maken van kruidnoten

7. Bak de kruidnoten 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180° Celsius.

Door te spelen met de baktijd kun je een knapperige of wat zachtere kruidnoot maken. De exacte baktijd luistert nogal nauw. En is voor een groot deel ook afhankelijk van je oven: of deze goed is voorverwarmt en of de werkelijke temperatuur van je oven overeenkomt met de aangegeven temperatuur.

Chocoladelaag

8. Doe de pure chocolade in een kom en verwarm deze ongeveer 2 a 3 minuten in de magnetron, tot de chocolade is gesmolten.

9. Doe alle kruidnoten in de kom met chocolade en gebruik een lepel en spatel om de kruidnoten door de chocolade te scheppen en de gesmolten chocolade van de kom te schapen. Wanneer de kruidnoten aan alle kanten bedekt zijn met chocolade, stort je ze uit op de bakplaat met bakpapier. Gebruik de spatel om de chocoladeresten uit de kom te halen en spatel dit bovenop de stapel kruidnoten.

10. Gebruik twee vorken of lepels om de kruidnoten gelijkmatig over de bakplaat te verspreiden: zorg ervoor dat de kruidnoten elkaar niet raken. Laat de chocolade vervolgens enkele uren afkoelen en stevig worden, bij voorkeur in de koelkast.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: oranje blad van een beuk

Probeer deze ook eens

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.