5
(12)
Beeld: gebakken kruidnoten
Kruidnoten
Kruidnoten

Het deeg voor kruidnoten is erg eenvoudig en heb je zo gemaakt. De meeste tijd gaat naar het vormen van de kruidnoten: het draaien van kleine balletjes deeg.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van kruidnoten

1 bakplaat kruidnoten

 

125 g bloem

1 ½ el (= 8g) speculaaskruiden of koekkruiden

1 tl (= 3 g) bakpoeder

snufje zout
65 g bruine basterdsuiker of kristalsuiker
65 g margarine
1 el water​

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

Voor dit recept kun je zowel bruine basterdsuiker als kristalsuiker gebruiken. Basterdsuiker geeft een donkerdere kleur en een diepere, kruidige smaak (lekkerder als je het mij vraag). Kristalsuiker zorgt voor knapperigere kruidnoten.

2. Doe de bloem, de speculaaskruiden, het bakpoeder, het zout en de suiker in een kom of pan en meng deze met hand. Indien je klontjes tegenkomt, verpulver deze dan.

3. Voeg de margarine toe en kneed deze erdoorheen tot er geen klontjes margarine meer zichtbaar zijn.

4. Voeg dan de eetlepel water toe en kneed deze door het deeg tot het deeg een gelijkmatige structuur heeft.

5. Dit is waar het ambachtelijke deel begint: vorm kleine balletjes van het deeg en rol deze tussen je handpalmen tot een glad, rond balletje. Leg deze op de bakplaat met bakpapier.

5. Dit is waar het ambachtelijke deel begint: vorm kleine balletjes van het deeg en rol deze tussen je handpalmen tot een glad, rond balletje. Leg deze op de bakplaat met bakpapier.

In de oven zullen de kruidnoten groter worden; daarom wil je de balletjes zo klein mogelijk maken. Mijn rule of thumb is: maak de balletjes niet groter dan je duimnagel.

Beeld: uitleg bij het maken van kruidnoten

6. Verspreid de kruidnoten gelijkmatig over de bakplaat. Doe geen moeite om de balletjes de vorm van een kruidnoot te geven (met een platte onderkant). Tijdens het bakken worden de balletjes heet en vormt zich vanzelf een afgeplatte onderkant.

Beeld: uitleg bij het maken van kruidnoten

7. Bak de kruidnoten 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180° Celsius.

Door te spelen met de baktijd kun je een knapperige of wat zachtere kruidnoot maken. De exacte baktijd luistert nogal nauw. En is voor een groot deel ook afhankelijk van je oven: of deze goed is voorverwarmt en of de werkelijke temperatuur van je oven overeenkomt met de aangegeven temperatuur.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: blad van een Noorse esdoorn
Wat dacht je hier van

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 12

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.