4.9
(22)
Beeld: een gebakken appelflap
Appelflappen
Appelflappen

Vroeger maakte ik appelflappen die niet meer waren dan een laf flapje deeg met appel. Dit recept is next level: het is lekker, verfijnd en kan zo verkocht worden bij de ambachtelijke bakker.

Ingrediënten
Ingrediënten
Beeld: ingrediënten voor het maken van appelflappen

5 stuks

 

10 plakken bladerdeeg

3 appels (elstar of royal gala)

5 el (= 50 g) witte basterdsuiker

40 g margarine

 

Topping

5 tl Mayolijn

15 tl witte basterdsuiker

Optioneel: 3 tl amandelschaafsel

1. Voorzie een bakplaat van bakpapier.

2. Verwijder het plastic van de plakken bladerdeeg en laat ze ontdooien.

3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Doe deze in een kom/pan en voeg de 5 el (= 50 g) witte basterdsuiker toe. Hussel de appelstukjes zodat de suiker zich gelijkmatig verspreidt.

4. Leg de margarine op een schoteltje en snijd deze in kleine stukjes.

5. Leg de plakken bladerdeeg met de plakkende zijde (de kant waar de plastic folie heeft gezeten) naar beneden. Neem één plak en vouw elke hoek twee centimeter naar het midden toe. Op alle vier de hoeken van de plak bladerdeeg, zitten nu twee afgestompte hoekjes: breng deze omhoog en naar elkaar toe en knijp ze voorzichtig tegen elkaar aan zodat ze aan elkaar kleven.

Beeld: uitleg bij het maken van een appelflap

6. Doe dit bij elke hoek, zodat er een doosje met opstaande randen ontstaat. Herhaal dit bij alle 10 de bladerdeegplakken.

Beeld: uitleg bij het maken van een appelflap

7. Schep de appelstukjes uit de kom/pan – laat ze even uitlekken – en verdeel ze dan over 5 van de bladerdeegdoosjes. Leg daarna de stukjes margarine verdeeld bovenop de 5 bergjes appel.

Beeld: uitleg bij het maken van een appelflap

8. Neem een leeg bladerdeegdoosje en draai deze op de kop: plaats het bovenop een bladerdeegpakketje met appel en sluit deze af als een deksel op een doos. Herhaal dit met de overige bladerdeeg.

Topping

9. Neem per appelflap 1 tl Mayolijn en gebruik je vingertop om de boven- en zijkanten in te smeren. Leg daarna op elke appelflap 3 tl witte basterdsuiker. Veeg en verspreid dit over de appelflap; laat ook wat suiker over de randen vallen en plak dit tegen de zijkanten.

Beeld: uitleg bij het maken van een appelflap

10. Optioneel: verspreid wat amandelschaafsel uit over de bovenkanten van de appelflappen.

11. Bak de appelflappen in 20 a 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde over van 200° Celsius.

De appelflappen zijn lauwwarm het lekkerst. Eet ze het liefst dezelfde dag als waarop ze zijn gebakken, want bladerdeeg wordt snel zompig.

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 22

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.

Beeld: gele straalbloemen
Ook lekker

Klaar met bakken? Laat weten hoe lekker je het vond.

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 22

Het spijt ons dat dit recept tegenviel!

Laten we dit recept verbeteren!

Vertel ons wat er beter kan aan dit recept.